RSS
wtorek, 28 lutego 2006
Przepis eksportowy

Anna Lisa czyli Oslo Foodie skorzystała z naszego przepisu na nadziewane czerwone papryki - hiszpańsko meksykańską mieszankę smaków i aromatów. Świat się kurczy, produkty kuchni etnicznych stają się dostępne w coraz większej ilości krajów, a dania coraz cześciej występują jako fuzja zwyczajów kulinarnych z odległych zakątków świata.

TUTAJ przepis w Kaszance ,a TU w Oslo Foodie.




Romek Samolot


Kliknij na foto i rewju


00:59, b_hunter
Link Komentarze (2) »
piątek, 24 lutego 2006
Po drodze, po bakłażanie


Piszę do Ciebie z dalekiej podróży. Zgubiłem już rachubę czasu. Kierownica uwiera coraz bardziej. Wczoraj rozeszła się plotka, że z przodu ruszyli. Wszyscy zapalili silniki, samochody dookoła wyły w oparach błękitnego dymu. Po godzinie wróciła rezygnacja; zapadła cisza. Podobno ktoś widział helikoptery z zaopatrzeniem.
Rankiem, rodzina z żółtego kombi urządziła śniadanie na dachu. Wyciągnęli maszynkę spirytusową i zaczęli smażyć jajecznicę. Skąd oni to wzięli... Dookoła rozszedł się zapach smażonego boczku, ludzie stali się niespokojni. Każdy odwracał głowę udawał, że patrzy w przeciwną stronę.
Przypomniały mi się posiłki w domu Nanny pod Reggio, zamarzyłem o pomidorach, o melanzane, o serze.
Czy nie upiekłabyś oberżyny na kolację?



Podstawą jest włoski czerwony sos. Sos nadaje smak całej potrawie i twierdzę - jest najważniejszą jej częscią. Problemem są pomidory bo te poza sezonem są niedobre - możesz kupić po prostu sos w słoiku Uncle Ben tradycyjny Bolognese. Dodaj pół łyżeczki bazylii(swieża jest lepsza od suszonej) oraz przepraskowany ząbek czosnku.
Jeśli czujesz się na siłach możesz sama ugotować sos z pomidorow z puszki (koniecznie włoskich).

Robi sie tak:

W 2.5 litrowym rondelku rozgrzewasz 4 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodajesz 1 cebulę pokrojoną w centymetrową kostkę i 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki - smażysz na złoto i miekko. Dodajesz pół marchewki startej na grubym tarku i 3 płaskie łyżki swieżego tymianku (lub 1 suszonego). Smażysz dodatkowe 5 minut.
Dodajesz całą zawartość puszki pomidorow (takiej większej 800-850g) i mieszając doprowadzasz do wrzenia, zmniejszasz ogien i gotujesz 30-40 minut. Sos powinien miec konsystencje grysiku. Doprawiasz solą, sokiem z cytryny (lub czerwonym winem) i cukrem - jako, ze różnie to z pomidorami bywa. Sos powinien byc kwaśny, nie słodki. Możesz użyć ręcznego miksera elektrycznego by go lepiej rozdrobnić. Sos wytrzyma w lodówce przez tydzień, a zamrożony nawet pół roku.

Teraz bakłażan parmigiana - generalnie robi się go jak kotlet schabowy (bez tłuczenia) i podaje z mozzarellą i sosem ale pieczenie w piekarniku zamiast smażenia jest według mnie lepsze - bakłażan jest delikatniejszy.

więc

Rozgrzewasz piekarnik do 230° C. Kroisz bakłażan(użyj 2) na 6 plastrów - solisz i posypujesz pieprzem każdy plaster. Kładziesz na naoliwionej blasze i pieczesz 12 - 15 minut aż zbrązowieje na wierzchu. Przekładasz na talerz i pozwalasz wystygnąć.
Zmniejszasz temperature piekarnika do 175° C.
W naczyniu żaroodpornym układasz 4 największe plastry bakłażana, polewasz każdy z nich 4 łyżkami czerwonego sosu, posypujesz bazylią, następnie kładziesz po plastrze mozarelli (grubosci 1 centymetra) i posypujesz łyżeczką startego parmezanu. Na to kładziesz kolejny plasterek bakłażana, powtarzając czynności(sos, bazylia, ser, ser) - tak, że wychodza Ci 4 medaliony. Całość posypujesz grubo zmieloną bułką tartą - po niecalej łyżce na medalion. Pieczesz przez 20 minut, nieprzykryte aż ser się stopi i wierzch zbrązowieje.
Mogę nawet zjeść na zimno.

Ciągle w drodze z pracy do domu, wiecznie pomiędzy

Romek Samolot


Kliknij na foto i rewju



22:34, b_hunter
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 lutego 2006
Pokaz slajdów

czyli krótka prezentacja 3 młodych zdolnych z Chicago. Warto zobaczyć jak wygląda kuchnia od kuchni. (ang.) kliknij tutaj




Co jo gadam...



Romek Samolot


Kliknij na foto i rewju

22:13, b_hunter
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 13 lutego 2006
Meksykańskie papryki cz.4

Ancho



Chile (czyt. czyli) suszone Pablano. Średnio ostre, z nutą słodyczy przypominającą suszone owoce. Używane w gulaszach zupach i sosach. Składnik trójcy papryk (pozostałe to Mulato i Pasilla) w niezrównanym meksykańskim sosie Mole.
Razem z pomidorami, cebulą, czosnkiem, pomidorami, mięsem i fasolą składają się na najlepsze chili na świecie.


Romek Samolot


Kliknij na foto i rewju



22:16, b_hunter
Link Komentarze (4) »
czwartek, 09 lutego 2006
Walentynkowa sałatka


zwana również Niewykonalną:





P.S. Do dekoracji świetnie nadaje się natka fenkułu.


Słowniczek

- fenkuł (bulwa)
- owoc granatu
- ser Pecorino
- krwawe pomarańcze


Romek Samolot


Kliknij na foto i rewju


17:14, b_hunter
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 06 lutego 2006
Meksykańskie papryki cz.3

Poblano



Łagodniejsze w smaku niż malutcy zieloni bracia, Poblano idealnie nadaje się do nadziewania (chiles rellenos) i gotowania. Pieczone, pocięte w paski dodaje aromatu zupom i mięsom. Często mielone i sprzedawane jako sproszkowana papryka chili. Po wysuszeniu i uwędzeniu Pablano zmieniaja się w papryki Ancho.
O Ancho w następnej bajce.


Romek Samolot


Kliknij na foto i rewju



00:05, b_hunter
Link Komentarze (2) »
piątek, 03 lutego 2006
Minestra? Si! - di Cavolfiore


Kalafiorowe pole rośnie wokół mnie

W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj kalafior (umyty i pocięty na pojedyncze kwiatuszki).

W kalafiorowym polu jak warzywo tkwię

Smaż aż zacznie mięknąć i brązowieć.

Łyżką na dół zakopany niczym struś

Dodaj pokrojoną średnią czerwoną cebulę, cienkie plasterki 4 ząbków czosnku, 2 liście laurowe i ździebko pokruszonej ostrej papryki.

Chcesz mnie spotkać - łyżkę obok w ziemię wpuść

mieszając, pogotuj kolejne 5-8 minut.

Wszystko się może smażyć



Wszystko się może smażyć

Kalafiorowe o ogrodzie miewam sny

Dodaj 4 szklanki/1litr bulionu z kury i pół puszki przecieru pomidorowego

W kalafiorowym stanie jest najlepiej mi

dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu aż kalafior będzie miękki.
Dodaj tyle wody ile wygotowało się w międzyczasie, dodaj soli i pieprzu do smaku i zagotuj.

W zupie leżę - dołem głowa, górą nać

Dodaj pół opakowania makaronu (małe kolanka) i gotuj 2 minuty dłużej niż zaleca przepis na opakowaniu. Wyłącz ogień, dopraw i ewentualnie dolej wody - zupa jednak powinna być gęsta.

- Kto mi powie: co się jeszcze może stać ?

Podawaj posypaną twardym włoskim serem (Parmesan, Grana Padano)

Wszystko się może smażyć?
Wszystko się może smażyć?
Wszystko się może smażyć?
Wszystko się może smażyć?



Romek Samolot(w połowie - reszta Lady Pank)



Kliknij na foto i rewju



00:04, b_hunter
Link Komentarze (10) »

Zdjęcia do blogu zrobiłem ja Samolot Roman

Licencja Creative Commons

romeksamolotfoto.blox.pl