RSS
poniedziałek, 28 lutego 2005
Czekolada i Cukinia
dwudziestego ósmego lutego 2005


The image “http://romeksamolot.blox.pl/resource/cnz_button.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.-to jeden z moich ulubionych blogów. Pisany przez Clotilde Dusolier młodą Paryżankę, która jedzeniem zainteresowała się dopiero po przeprowadzce do Kalifornii. Zabawne bo na odwrót i pod prąd. Po powrocie do Francji założyła blog o jedzeniu, paryskich restauracjach i sklepach, gotowaniu, przepisach. Znowu, by było inaczej - pisany po angielsku. O Czeloladzie i Cukinii jest coraz głosniej w prasie, coraz więcej miłośników jedzenia czyta go codziennie, a ja znalazłem w nim ostatnio przepis na prawdziwe francuskie naleśniki. Takie trochę gumowate, chrupiące na brzegach. Najlepsze na śniadanie z masłem jabłkowym, angielską marmoladą pomarańczową lub słonym masłem i cukrem.

"CREPES" czyli naleśniki według Klotyldy:

The image “http://romeksamolot.blox.pl/resource/crepes2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

250g mąki / 3 jajka / 1/4 L mleka / 100g cukru / 2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 łyżki oleju roślinnego / 2 łyżki rumu(opcjonalnie) / 1/4 L niegazowanej wody mineralnej / do nadziewania, smarowania lub maczania - czego dusza zapragnie + masło do smażenia.

Do dużej miski wsyp mąke i dodaj jajka. Ubijając dodaj mleko - powoli by uniknąć grudek. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej i rum(jeśli używasz). Ubij wszystkie składniki na jednolitą masę. Nadal ubijając dodaj wodę. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Rankiem - wyjmij miskę z lodówki, zamieszaj ciasto by je "odświeżyc". Rozgrzej patelnię o grubym dnie i niskich scianach bocznych. Poczekaj aż będzie bardzo gorąca i rozpuść odrobinę masła. By pokryć nim powierzchnię całej patelni możesz rozprowadzić masło kawałkiem papierowej serwetki(uwaga na palce). Nalej odrobinę ciasta rozprowadzając je równo po całej patelni. Poczekaj aż brzegi zaczną sie unosić i wówczas odwróć naleśnik na druga stronę. Gdy nabierze koloru pięknego złota zdejmij z patelni. Druga strona smaży się dużo szybciej niż pierwsza. Podawaj naleśniki gorące, od razu, polane/nadziane/zawinięte/posmarowane ulubioną słodkością.
Mmmmmmmmmmmmm........

Romek Samolot (za Klotyldą)
19:18, b_hunter
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 lutego 2005
Marcowe Guacamole
dwudziestego piątego lutego 2005


Stęskniłem się za latem, słońcem i zapachami Meksyku. W spiżarni samotnie stoi butelka Cuervo 1800, w lodówce poniewiera się mięknące awokado.

The image “http://romeksamolot.blox.pl/resource/guacamol.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Poszatkowałem wiec drobno cebulę, przepłukałem ją wodą, tłuczkiem do ziemniakow ubiłem puree z avocado, pokroiłem pomidor w małe kształtne kosteczki - tak samo kształtne wyszły z papryki serrano. Wszystko wrzuciłem do miski, dodałem szczyptę soli i sok z limonki. Już chciałem rozpocząć jedzenie gdy nagle przypomniałem sobie o liściach kolendry. Pokroiłem je drobno, wmieszałem w guacamole i odstawiłem miske na godzine do lodówki - tuż obok butelki Cuervo. Po godzinie wyjąłem chipsy z Tortilli, położyłem na nich wczorajszego upieczonego kurczaka, moje pachnące guacamole, trochę przetartej fasoli, kawałek papryki, śmietanę, wszystko zaś posypałem serem białym, ostrym, oscypkiem, z Meksyku.

The image “http://romeksamolot.blox.pl/resource/cips.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Zjadłem, wypiłem.
Wstałem rano z mocnym postanowieniem zajęcia się przyrządzaniem salsy - do piwa, do piwa....
Ale to dopiero latem.

Romek Samolot
22:41, b_hunter
Link Dodaj komentarz »

Zdjęcia do blogu zrobiłem ja Samolot Roman

Licencja Creative Commons

romeksamolotfoto.blox.pl