RSS
wtorek, 31 stycznia 2006
Meksykańskie papryki cz.2

Serrano



Ostre papryczki Serrano funkcjonują na podstawie prostego wzoru:


1 Jalapeño = 2 Serrano



Romek Samolot



Kliknij na foto i rewju



00:03, b_hunter
Link Komentarze (3) »
piątek, 27 stycznia 2006
Podróż Danuty do świtu


Gdy wyładowany po brzegi ryżem galeon Santa Danuta odbijał od nabrzeża portu w Vigo kierując się do Meksyku, nikt nie przewidywał konsekwencji jakie w dalekiej kolonii wywoła jego przybycie. Nikt nie przewidywał również konsekwencji mrozów i sytuacji politycznej w Polsce A.D. 2006 ale to inna bajka.
Kiedy Santa Danuta zbliżała się do celu w Teksasie dzielni handlarze ryżu wykańczali nowe centrum eksportu w Alamo.
W tym samym czasie tysiące robotników z Chin przybywało by budować transmeksykańską kolej, każdy przywożąc ze sobą po kilogramie ryżu w małych plecionych z bambusa koszyczkach.
Ryż osiągnął masę krytyczną. Wybuchła słynna wojna ryżowa.
Tymczasem nad Zatoką Meksykańską nieopodal Veracruz rodzina emigrantów z krajów Magrebu uczyła miejscowych indian gotowania Arroz Blanco czyli pilafu z białego ryżu. Przepis przetrwał do dziś.



A robi się tak:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C/350F.
W 3 litrowym rondelku lub wysokiej patelni (musi nadawać sie zarówno na palnik jak i do piekarnika - np. taka) rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Dodajemy małą cebulę pokrojoną w centymetrową kostkę i 1½ szklanki ryżu (średniej długości wydaje się najlepszy).
Smażymy mieszając aż ryż zmieni kolor z przeźroczystego na mlecznobiały - nie powinien zbrązowieć.
Dodajemy 2 ząbki czosnku zmiażdżonego w prasce i mieszamy aż zacznie poczujemy jego aromat.
Wlewamy 2 szklanki bulionu z kury i dodajemy płaską łyżeczkę soli.
Mieszamy i pozwalamy by całość się zagotowała.
Przykrywamy i wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu pozostawiamy na 5 minut, spulchniamy widelcem i podajemy pilaf posypany zieloną pietruszką.

By urozmaicić i podnieść aromat często razem z bulionem dodaję łyżeczkę świeżego tymianku lub suszonego oregano, często pieczone papryki Poblano.
Zielona słodka papryka opalona na czarno nad palnikiem gazowym, włożona do plastikowego woreczka, obrana ze skórki, wydrylowana i pokrojona w paski również urozmaici smak.

O czym donosi


Romek Samolot



Kliknij na foto i rewju



22:03, b_hunter
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 23 stycznia 2006
Wojna ryżowa

Czyli ryż płynie za morze - wkrótce.




20:09, b_hunter
Link Komentarze (7) »
piątek, 20 stycznia 2006
Meksykańskie papryki cz.1

Jalapeño



Najpopularniejsza i jedna z najczęściej uprawianych w Meksyku papryk. Ostra, zbierana ciemno zielona, gdy dojrzeje przybiera odcień szkarłatu i długość do 7,5 centymetra. Uprawiana na skalę przemysłową w Meksyku i USA. Jalapeño używane w kuchni meksykańskiej i jej kuzynce kuchni Tex-Mex czyli południowo-zachodniej amerykańskiej wersji kuchni meksykańskiej - jest dodawane do sals, zup, serów, mięs i drobiu zarówno świeże jak i konserwowane - dostępne w słoikach.
Przed nami przepis na rybę z jalapeño zapiekaną z pomidorami i ziemniakami.


Romek Samolot



Kliknij na foto i rewju



03:51, b_hunter
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 stycznia 2006
Księżniczka na ziarnku ryżu


Najwpierwej muszę zdecydować czy polecać jedzenie ryżu widelcem czy pałeczkami.




Historia ryżu w Europie sięga XIV wieku kiedy to w Hiszpanii nieopodal rzeki Rio Duero odkryto pierwsze ryżowe złoża kopalne. Mnisi z pobliskiego Aranda de Duero jako piersi zaadoptowali nową kopalinę wzbogacając swoją dietę - zamiast szczurzyny z marchewką codzienny posiłek składał się ze szczurzyny, marchewki i ryżu.

Zły stan uzębienia ówczesnej Europy skutecznie zapobiegł jednak rozpowszechnieniu ryżu – ryż dla większości mieszkańców kontynentu był za twardy.

Przełom nastąpił dopiero w XVI wieku jako bezpośrednia przyczyna poszukiwania żony dla młodego księcia Tomasa Portillo Lopeza y Garcia Ortegi . Powszechnie znany epizod z dziesięcioma poduszkami i ziarnkiem grochu tak uzależnił młodą księżniczkę, że poszukiwanie nowych – miękkszych i mniejszych - ziaren w celu ograniczenia rozległych siniaków doprowadziło do ugotowania ryżu.

Dzięki księżniczce możemy dzisiaj zrobić smaczny ryż z fasolą.

Użyjemy ¾ szklanki białego ryżu - ja gdy fantazja poniesie mieszam biały, dziki, brązowy i basmati. Każda kombinacja pasuje w tym przepisie.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu - bez soli i tłuszczu.

W międzyczasie smażymy na dużej patelni 5 plasterków boczku , odsączmy tłuszcz na ręczniku papierowym lub serwetce i gdy boczek wystygnie kroimy go na centymetrowe kawałki.

Na patelni po boczku zostawiamy łyżkę tłuszczu resztę odlewając i smażymy (1) małą cebulę, (1)zieloną paprykę, (1/2 łyżeczki ) czerwonej sproszkowanej papryki mieszając – przez 5 – 10 minut aż jarzyny zmiękną.

Dodajemy puszkę (400g) krojonych pomidorów, łyżeczkę suszonego oregano, pół łyżeczki suszonego tymianku, odrobinę wody i 3 ciuty (3 machnięcia butelką) ostrego sosu Tabasco.

Gotujemy aż sos zacznie gęstnieć.

Dodajemy kawałki boczku i ugotowany ryż, oraz puszkę(400g) czerwonej (kidney) lub czarnej fasoli – odcedzonej i wypłukanej.

Dobrze mieszamy.

Wersja wegetariańska pomija boczek.


Romek Samolot



Kliknij na foto i rewju
03:56, b_hunter
Link Komentarze (15) »
piątek, 06 stycznia 2006
Gorący Kubek -

- czyli remedium na zimno, ciemno, przeziębienie i "Opowieści z Narnii".




Na zimno: wrząca woda - 3/4 filiżanki.

Na mrok: łyżeczka nierafinowanego cukru.

Na przeziębienie: skórka od cytryny z ponabijanymi goździkami.

Na "Opowieści z Narnii": 25 ml whisky.

Laska cynamonu by wszystko zamieszać i odgonić zimę.


Romek Samolot



Kliknij na foto i rewju


PS. Niektórzy zastępują cukier miodem, a whisky koniakiem.

00:13, b_hunter
Link Komentarze (8) »

Zdjęcia do blogu zrobiłem ja Samolot Roman

Licencja Creative Commons

romeksamolotfoto.blox.pl