Blog > Komentarze do wpisu
Jaja po wiejsku



Przepis na fasolę jest tutaj

Przepis na salsę jest tutaj

Zdjęcie jest tutaj

Jajka i cała reszta w sklepie.



Romek Samolot




piątek, 05 maja 2006, b_hunter

Polecane wpisy

Komentarze
yuugen
2006/05/12 13:43:52
w związku z pojawiającym się motywem kaszanki na Twoich blogach, mam pytanie. czy znasz różnicę pomiędzy kaszanką i kiszką? to nie jest żadna podchwytliwa sprawa, po prostu pytanie, które zostało mi zadane przez obcokrajowca, a na które nie znam odpowiedzi :))
dziękuję z góry
-
2006/05/12 18:34:32
Myślałem, że podpuszczasz.

Kaszanka to generalnie kasza, krew i przyprawy. W jelicie lub sztucznym opakowaniu.
Kiszka - (w grubym białym jelicie)tutaj już pole popisu jest większe i zależy od regionu. Kiszka może być pasztetowa, może być ziemniaczana (podlasie), może być i krwawa - coś jak kaszanka ale z dodatkiem wieprzowiny mielonej, innych przypraw, niekoniecznie z kaszą (śląski rzymlok zawiera bułkę, kadrel - słoninę).

Przykładem porównawczym może być morcilla (hiszpańska kiszka krwawa - której składniki róznią się w zależności od regionu).
-
2006/05/12 23:37:02
Roman, ja mogłabym Cię słuchać godzinami...
-
yuugen
2006/05/13 09:24:16
wyjaśnienie estetycznie nie brzmi, ale cóż zrobić ;) dziękuję
-
2006/05/13 23:48:41
pravdan: i do tego jeszcze podpuszczasz.

yuugen: o estetyce nic nie wspominałaś.

-
2006/05/14 00:31:02
Ty Roman to masz jakąś obsesję z tym podpuszczaniem, widać jak na dłoni z fusami
-
2006/05/14 16:41:15
I nie jest to moja jedyna obsesja.
Dłoń Bułgarki?
-
2006/05/14 18:29:37
tak, tak, widzę na dłoni kuzynki Bułgara
-
2006/05/15 05:37:43
I tu rodzi się pytanie: czy kuzynka Bułgara musi być Bułgarką?
-
2006/05/15 09:11:25
nie, Roman, nie musi, ale może chce, bo to jest jej potrzebne do imydżu, skoro już wróży z tych bułgarskich fusów po wsiach i miasteczkach zjednoczonej Europy
-
2006/05/15 17:34:03
Imydż Forever, więc.
-
2006/05/15 18:53:07
byś lepiej ugotował coś bułgarskiego lepiej (jak mawiają bohaterowie Koterskiego)
-
2006/05/15 20:26:44
OK
-
2006/05/15 21:46:53
i już go widzimy, jak w fartuszku w kratkę uwija się wokół kuchennego stołu niczym żeglarz z ochotą łapiący za ster, i będzie to historia - miejmy nadzieję - z manowcem jako wisienką na czubku...
-
2006/05/24 11:48:48
natka kolendry! nieźle posiekana! Romek ja się zaczynam bać!
pozdrawiam am am
natka
-
2006/05/24 23:35:36
Natka, hi!
-
2006/05/25 10:07:00
hi romuś, hi! hi hi ;)!!!!!
-
2006/06/08 18:21:24
bardzo ładne zdjęcia, i smakowite całkiem. czy prubowałeś zrobić zdjęcie bulgoczącego gulaszu? w momęcie kiedy zaczyna wrzeć i pokazują się takie bańki jak ze szkla, calkiem kosmiczny krajobraz. zawsze chciałem zrobić takie zdjęcie tylko nie wiem jak?
-
2006/06/10 17:33:32
Muszę się przyznać, że nie próbowałem.
-
2006/06/11 01:06:29
Roman, co tu się taki korek zrobił jakiś? obiecywałeś Bułgarię zdaje się
-
2006/06/11 15:18:39
Zniechęciłem się bo co ja ludzi będę podpuszczał - gdzie dostaną liście winogron.
-
2006/06/11 21:20:31
Roman... potraktuj to jako ćwiczenie literackie no, a zresztą na last minute do Bułgarii nie stracą majątku, to i na liście im wystarczy, albo sobie urwą, idąc na tzw. pachtę

Zdjęcia do blogu zrobiłem ja Samolot Roman

Licencja Creative Commons

romeksamolotfoto.blox.pl